Kronik hastalık yardımı nedir?

Kronik Hastalık Yardımı Nedir?

Kronik Hastalık Yardımı Nedir?

Kronik hastalık yardımı tüberküloz ve SSPE hastalığı nedeniyle hayatlarına olması gerektiği gibi devam edemeyen hastalar için geliştirilmiş nakdi yardım programıdır. Sosyal yardım derneklerinin sağlık alanında yaptığı yardımlardan olan kronik hastalık yardımı psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan tüberküloz ve SSPE hastaları için geliştirilmiştir. 

Kronik Hastalık Yardımından Kimler Faydalanabilir? 

Kronik hastalık yardımından Tüberküloz ya da SSPE hastası olan kişiler veya bu hastalara bakmakla yükümlü kişi faydalanabilir. Halk Sağlığı Yönetim Sistemindan hastalık bilgileri alınan kişiler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli heyetinin onayından geçtikten sonra yardımdan faydalanabilir. Bu yardımdan yararlanmak için gerekli olan başvuru belgesi kimlik belgesidir. Hastanın kendisine ya da hastaya bakmakla yükümlü kişiye aylık olarak yardım yapılmaktadır. 

Kronik hastalık yardımını devlet ya da özel yardım dernekleri sağlamaktadır. Sürekli bakım ve tedavi gerektiren sağlık sorunları yaşayan kişilerin maddi ve manevi desteğe ihtiyacı vardır. Kronik hastalığı olan bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olan nakdi yardımlar tedavi masraflarında da kolaylık sağlar. 

Kronik hastalar ekonomik ve sosyal zorluklar yaşamaması için kronik hastalık yardımı yapılmaktadır. 

Tüberküloz ve SSPE Hastalarına Yönelik Yardımlar 

SSPE yani Subakut Sklerozan Panensefalit hastalarına hayatlarını kolaylaştırmak için yardım kuruluşları tarafından destek sağlanmaktadır. Bu zorlu hastalıklarla mücadele eden insanlara sosyal yardım dernekleri tarafından yapılan yardımlar şu şekildedir: 

Ülkemizde Verem Savaş Dispanserleri’nde Tüberküloz tanı ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. SSPE  hastaları içinse devlet hastanelerinde özel bakım ve destek birimleri bulunmaktadır. 

Evde sağlık hizmetleri de özellikle SSPE hastalarına hareket kısıtlıkları yaşadığı için evde bakım sağlayabilir. Bu hastalar sosyal yardım vakıflarına başvurmalı ya da yakınları başvurularını yapmalıdır. Bunun yanı sıra Tüberküloz hastalarının izolasyonu da tedavi süreci için önemlidir. Evde sağlık hizmetleri böyle bir ihtiyaç anında da devreye girebilir.

Devlet destekleri SSPE ve Tüberküloz hastaları için çok önemlidir. Her ay yapılan nakit ödemeler bu hastaların maddi kaygı taşımalarının önüne geçer. Sağlıkla ilgili çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarıyla hastalara ek finansal destek, ücretsiz ilaç temini gibi konularda destek olmaktadır. 

Tüberküloz ve SSPE hastaları yaşadıkları yerin belediyesine durumlarını bildirmelidir. Ya da yakınları hanede böyle bir hasta olduğunu mutlaka belediyeye bildirmelidir. Böylece hem maddi yardım hem de sosyal hizmet desteklerinden faydalanabilirler. 

Kronik Hastalık Yardımı Faydaları 

Türkiye’de kronik hastalığı olan kişilere yardım sağlayan kuruluşlar, sağlık bakanlığı, sosyal güvenlik kurumu, aile ve sosyal hizmetler bakanlığı, sivil toplum kuruluşları olarak sıralanabilir. Yaşadıkları sağlık sorunları sebebiyle sürekli tıbbi bakım veya yaşam desteğine ihtiyaç duyan kişilerin yapılan yardımlar sonucunda yaşam kalitesinin artırılması hedeflenir. Mali yükler hafiflediğindeyse kişi kaygıdan ve stresten uzak olacaktır. Kronik hastalığı olan kişiler ya da kronik hastalığa sahip kişileri tanıyanlar sağlanılan yardımlardan faydalanmak için başvurularını sosyal yardım kuruluşlarına yapabilirler.