İşe Başlama Yardımı Nedir?

İşe Başlama Yardımı Nedir?

İşe başlama yardımı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı veya İŞKUR tarafından sağlanan iş gücü piyasasına katılımı desteklemek için yapılan bir yardımdır. 3294 sayılı Kanun kapsamındaki sosyal yardım programlarından destek alan hanelerde ikamet edenlerden, 18-55 yaş arasında olup Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca çalışabilir olarak değerlendirilip İŞKUR’a bildirilen ve sosyal güvenceli herhangi bir işe yerleşen sosyal yardım yararlanıcılarına yönelik yapılan maddi yardıma, işe başlama yardımı denir.

İşe başlama yardımı, işe yeni başlayan bireyin ulaşım, giyim, yemek gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için yapılan yardımın genel adıdır. Bu maddi destek sayesinde kişi kendini ötekileştirilmiş hissetmez. Çünkü işe başlama sürecinin de belli başlı etik değerler çerçevesinde düşünülmesi gerekmektedir. Özenli ve titiz bir şekilde giyinmek Bireyin işine olan saygısını göstereceğinden oldukça önemlidir. Bu durumu karşılayacak maddi gücün yeterli olmaması işe giren kişiyi daha ilk günden zor durumda bırakabilir. Bu gibi olumsuz durumların ortaya çıkmaması adına işe başlama yardımı düşünülerek uygulamaya koyulmuştur.

İşe Başlama Yardımından Kimler Faydalanabilir?

İş görüşmesine İŞKUR tarafından yönlendirilen, sosyal yardım yararlanıcılarından olup sosyal güvenceli bir işe başlayanlar ilgili işe başlama yardımından faydalanabilirler. Sosyal yardım yararlanıcılarının işe başlama yardımından faydalanabilmeleri için, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerine yapılan incelemede, bu kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında işe başlama bilgisinin olması gerekmektedir. İşe başlama bilgisi görülen sosyal yardım yararlanıcılarının 60 gün içinde işe başlama yardımına başvurma hakkı vardır. Ayrıca başvuru yapacakların kimlik göstermesi zorunludur.

İşe başlama yardımından aynı yıl içinde ancak 1 kez faydalanılabilir. Brüt asgari ücretin 1/3 altında olanlara Aile ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından işe başlama yardımı yapılmaktadır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfının mütevelli heyetine göre yardımın verilme tarihi belirlenmektedir.

İşe Başlama Yardımı İçin Nereye Başvurulur?

İşe hayatına adım atan, başlayan bireyin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kaydı gerçekleştirildikten sonra, 60 gün içerisinde ikametgâh adresinin bulunduğu il/ilçe de ki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı'na başvuruda bulunması gerekmektedir.

İşe Başlama Yardımının Sağladığı Faydalar

Ekonomik ve sosyal açıdan zorluk yaşayan bireylerin istihdama katılmasını kolaylaştırmak için işe başlama yardımı gereklidir. Bu yardım iş hayatına yeni başlayan ve maddi yönden sıkıntı yaşayan kişilere destek sağlamak amacıyla yapılmaktadır. İşe başlarken ilk etapta yapılan zaruri harcamalar kişiyi yorabilir. İşe başlama yardımı yapılan kişiyi bu harcamalar yormaz aksine yeni iş hayatına hazırlar ve motivasyonunun artmasını sağlar. Örnek vermek gerekirse, iş kıyafetleri, ulaşım masrafları bu yardımın yapılmasındaki amaçtır. İşe başlayan kişi ilk maaşını alana kadar işe başlama yardımı sayesinde maddi yönden biraz olsun rahatlamış hisseder.

İş bulma sürecinde finansal engeller insanları ciddi anlamda zorlamaktadır. Psikolojik olarak yıpranan insan iş bulsa bile hazırlıklı olmadığını düşünebilir. İşe başlama yardımı, kişiye moral ve motivasyon desteği sağlar. Yeni işine daha hızlı motive olan birey, kendine güvenir ve iş hayatına hızla adapte olur.

İşe başlama yardımı eğitim ve sertifikalarla kendini geliştirmek isteyenler için de avantajlıdır. İşe başlayan kişi ekstra ücretli eğitimlere katılarak daha donanımlı hale gelebilir. İşe başlama yardımı kişinin harcamalarını düşünüp streslenmesini engelleyecektir. Bu da kişiye psikolojik olarak olumlu etki edecektir.