İşe yönlendirme yardımı nedir?

İşe Yönlendirme Yardımı Nedir?

İşe Yönlendirme Yardımı Nedir?

İşe yönlendirme yardımı çalışabilir durumda olan ve 18-55 yaş aralığındaki kişilerin iş görüşmesine gitmesi için sağlanan sosyal ve maddi bir destektir. Bu yardım yıl içinde üç defa yapılabilir. Sosyal yardımdan faydalanan kişinin iş görüşmesine gitmesi için yol parası, traş ücreti gibi maddi destek sağlanır. İş arayan bireylerin iş bulma süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla işe yönlendirme yardımı yapılmaktadır. 

İşe Yönlendirme Yardımına Nasıl Başvurulur? 

İşe yönlendirme yardımına başvuran kişiler İŞKUR tarafından iş görüşmesine yönlendiren sosyal yardımdan yararlananlardır. Sosyal yardım kuruluşuna sistem tarafından bildirilen işe yönlendirme yardımına uygun kişiler 30 gün içinde bu destekten faydanabilir. Kamu kurumlarının ve sosyal yardım kuruluşlarının sağladığı işe yönlendirme yardımı başvuru sürecini maddi ve manevi yönden kolaylaştırmayı amaçlar. 

İşe Yönlendirme Yardımı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? 

İşe yönlendirme yardımı için gerekli evrak kimlik belgesidir. Kişi, kimlik belgesiyle ikametgahının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfına müracaat edebilir. Müracaat süresi, İşkur tarafından bütünleşik sosyal yardım bilgi sistemine kişinin işe yönlendirildiği bilgisi bildirildikten sonraki 30 gündür. İşe yönlendirme yardımı desteği sosyal yardımlaşma kurumunun belirlediği dönemlerde yapılmaktadır. Genellikle 1 yıl içinde 3 defa bu yardımdan fayda sağlanabilir. 

İşe Yönlendirme Yardımından Kimler Faydalanabilir?  

Az bilinen sosyal yardımlardan biri olan işe yönlendirme yardımından şu şartları sağlayan herkes faydalanabilir: 

  • 18 – 55 yaş arasında olmak 
  • İşsiz olmak 
  • İş başvurusu yaptıktan sonra görüşmeye kabul edilmek
  • Sosyal güvenlik kurumu tarafından yapılan gelir testine göre işe yönlendirme yardımına muhtaç olmak 
  • İŞKUR’dan çağrılmış olmak ve sosyal yardımlaşma vakfından yardım almak 
  • İşe Yönlendirme Yardımının Sağladığı Faydalar 

İş başvurusu yapıp sürecin olumlu sonuçlanması durumunda yol, giyim, öz bakım masrafı gibi ihtiyaçlar ortaya çıkar. Bunlar maddi olarak zorda olan bireyin daha da streslenmesine sebep olur. Dolayısıyla iş görüşmesine olması gerektiği gibi gidemeyebilir. Böyle bir olumsuzlukla kişinin kendi kendine baş etmesi kolay değildir. Sosyal yardımlaşma kurumları tarafından iş başvurusu olumlu sonuçlanan kişilere işe yönlendirme yardımı yapılarak maddi yük hafifletilmiş olur. Ancak bu yardım için de belli şartlara uygun olmak gerekir. Kişinin çalışmasına, kazanç sağlamasına yardımcı olmak için yapılan maddi destek 1 yıl içinde azami 3 defa olmak üzere aylık net asgari ücretin en fazla %10’u kadardır. Bu yardımın yapılması için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfının mütevelli heyetinin onayı gerekmektedir.