Sağlık hizmetlerine erişim, her bireyin temel haklarından biri olarak kabul edilmektedir. Ancak, sosyal güvencesi bulunmayan bireyler için bu hizmetlerden yararlanmak, maddi engellerle sınırlı kalabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nde bu sorunun çözümüne yönelik olarak devreye alınan sistemlerden biri Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasıdır.
GSS, T.C devletinin sağladığı sosyal güvenlik çerçevesinde, düşük gelir düzeyine sahip veya herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan kişilerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli bir şekilde faydalanmalarını temin eden bir sistemdir. GSS ile tüm vatandaşlar, temel sağlık hizmetlerine erişim imkanına sahip olmaktadır. Ayrıca bu sayede sağlıkta eşitlik prensibi de korunmaktadır. Eski adıyla Yeşil Kart olarak bilinen GSS, sağlık hizmetlerinin kesintisiz bir şekilde alınmasına olanak tanımaktadır.
GSS Ne Anlama Geliyor?
Genel Sağlık Sigortası (GSS), sosyal güvencesi bulunmayan bireylerin sağlık hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanabilmeleri maksadıyla oluşturulan devlet destekli bir sigorta sisteminin adıdır. Bu sistem sayesinde;
- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kaydı bulunmayan kişiler,
- Emekli, memur veya işçi statüsünde çalışmayan bireyler,
- Aileleri üzerinden sağlık güvencesi bulunmayan gençler ve öğrenciler,
Muayene, tedavi, ameliyat, ilaç ve hastane hizmetlerinden faydalanabilmektedirler. GSS kapsamında bir birey, gelirine göre belirlenen prim tutarını ödeyerek veya gelir testi sonucunda hiçbir ücret ödemeden sağlık hizmetlerine erişim sağlamaktadır.
GSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
GSS başvurusu yapmak oldukça basittir. Başvuru için vatandaşların izlemeleri gereken adımlar, sade ve erişilebilir yöntemlerle sunulmuştur. Başvuru adımları aşağıdaki gibidir:
e-Devlet Üzerinden Başvuru:
- www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.
- Arama kutusuna "Gelir Testi Başvurusu" veya "GSS Başvurusu" yazılmalıdır.
- İlgili başvuru ekranından işlem tamamlanmalıdır.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (SYDV) Şahsen Başvuru:
- İkamet edilen ilçedeki SYDV’ye kimlik ile gidilerek başvuru yapılabilir.
- Bu aşamada, gelir testi formu doldurulacak ve değerlendirme süreci başlayacaktır.
Gelir testi, bireyin hanesindeki toplam gelir tutarının birey başına düşen miktarını belirlemek maksadıyla yapılan bir gelir değerlendirmesidir. İlgili Test sonucuna göre:
- Geliri asgari ücretin 1/3'ten düşük olan vatandaşların GSS primleri devlet tarafından karşılanmaktadır.
- Diğer bireyler, belirlenen sabit prim tutarını kendileri ödemekle yükümlüdür.
GSS Şartları Nelerdir?
GSS’den yararlanmak için bazı temel koşulların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar, bireyin sosyal güvencesinin olup olmamasına ve gelir düzeyine göre belirlenmektedir. GSS’ye başvurmak için gerekli olan şartlar aşağıda sıralanmıştır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Herhangi bir sosyal güvenceye (Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı) sahip olmamak,
- Aile fertleri üzerinden sağlık hizmeti alma hakkı bulunmamak.
18 yaşını doldurmuş ve öğrenci statüsünde yer almayan bireyler için bireysel başvuru işlemi yapılması gerekmektedir. Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında prim ödeme koşulları aşağıda belirtilmiştir:
- Geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olan bireyler, prim ödemeksizin sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptir.
- Geliri asgari üceetin 1/3'ün üzerinde olan bireyler ise aylık sabit GSS primi ödemekle yükümlüdür.
Not: Öğrenciler, 25 yaşına kadar aileleri üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedirler. 25 yaş üstü ve çalışmayan bireylerin ise GSS’ye başvuru yapmaları zorunludur.