Ayni Yardım ne Demektir, Çeşitleri Nelerdir?

Ayni Yardım ne Demektir, Çeşitleri Nelerdir?

Ayni Yardım ne Demektir, Çeşitleri Nelerdir?

Ayni destek veya yardım, direkt olarak maddi olmayan bir biçimde, ürün ya da hizmet olarak sağlanacak olan desteği ifade eder. Bu tür destekler, toplum içerisinde birlik ve birliktelik duygularını aşılarken, bu arada kurum içi birlik ve birliktelik ile alakadar da mühim faydalar sağlamaktadır. bilhassa bayramlar, yılbaşı ve başka mühim günlerde karşımıza çıkan ayni destekler, halkın dayanışma ve yardımlaşma kültürünü yansıtmaktadır.

Ayni Yardım Ne Demektir?

Ayni yardım, Kurumsal işletmelerin çalışanlarına ya da gereksinim sahiplerine direkt para olarak değil, kıyafet desteği, erzak desteği, Ramazan desteği gibi farklı farklı sunulan yardım çeşitlerini ifade eder. Bu tür destekler, işletmelerin toplumsal ve sosyal sorumluluklarını gerçekleştirirken, çalışanlarına ve topluma destek olmayı amaçlar. Bilhassa Ramazan ayında ve Kurban Bayramında gerçekleştirilen ayni destekler ve yardımlar, aktif olarak çalışan personelleri mutlu etmeninin haricinde işte ki verimini de artırmaktadır.
Personeller, kendilerine yapılan yardımlarla ekonomik yüklerini azaltırken iş hayatına olan konsantrasyonları ve bağlılıkları da yükselmektedir. İşletmelerin ayni yardım programları, çalışanların hayat kalitesini yükseltmeye ve sosyal birlik ve birliktelik duygularını güçlendirmeye istinaden bir adımdır. Çalışanlar içerisinde yardımlaşma ve iş organizyasyon ve koalisyon duygularını pekiştirerek, iş ortamının olumlu bir atmosfer de ilerlemesini sağlamaktadır. Bu tür programlar, işletmelerin yalnızca parasal değil bu arada manevi manada da değer yarattığını göstermektedir. Bu da hem çalışanların memnuniyetini artırmakla beraber hatta işletmenin halk nezdindeki itibarını da güçlendirmektedir.

Ayni Yardım Alma Koşulları Nelerdir?

Gereksinim sahiplerine gerçekleştirilen maddi ya da hizmet şeklinde ki yardımlara ayni yardım ismi verilmektedir. Gerçekleştirilen bu destekler farklı farklı kamu kurumları, belediyeler, sivil halk kuruluşları ve sosyal yardım vakıfları tarafınca sağlanır. Türkiye’de ayni destek almak istemiş olan kişiler ilk etapta ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma dernek veya Vakıfları’na müracaatta bulunmalıdır. Başvurular, ilgili ve alakadar dernek veya vakıfların belirlemiş olduğu müracaat formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurularak yapılmaktadır daha sonrasında ise Başvuru sahibi ile ilgili olarak sosyal araştırma raporu hazırlanır. Değerlendirme sonucunda ise Rapor kişinin ekonomik koşulu, hane halkı bilgileri ve başka sosyo-ekonomik durumlarını değerlendiren evrak niteliğindedir.
Müracaat yapılmasının akabinde sosyal araştırma raporuna göre yardımın yapılması kararı verilmektedir. Destek almaya hak kazanan bireylere besin, elbise, yakacak, eğitim malzemeleri gibi farklı farklı ayni destek yardımları yapılmaktadır. Ek olarak belediyeler ve farklı farklı sivil halk kuruluşları da ayni yardım müracaatlarını kabul ederek gereksinim sahiplerine farklı farklı destekler sağlamaktadır. ilgili desteğin çeşidi ve tutarı, yardımı alacak olan ilgili kişinin gereksinimleri yine ilgili kurumların imkanları doğrultusunda belirlenir.

Ayni Yardım Kimlere Verilmektedir?

Farklı farklı gruplara ve gereksinim sahiplerine istinaden olarak sağlanabilen ayni yardımlar, Türkiye’de, sosyal destek kapsamında ekonomik olarak dezavantajlı kesimler ile düşük gelirli ailelere verilmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma Vakıfları, belediyeler ve farklı farklı sivil halk kuruluşları, gereksinim sahibi bireylere besin, elbise, yakacak, eğitim malzemeleri gibi ayni destekler sağlamaktadır. Bu destekler çoğunlukla ekonomik koşulu yetersiz olan ailelerin genel gereksinimlerini karşılamak maksadıyla yapılır. Başvurular sosyal araştırma raporlarına dayandırılarak değerlendirilir.
Çalışanlara sağlanacak olan ayni yardımların yanı sıra işverenler, çalışanlarının motivasyonunu yükseltmek ve sosyal haklarını iyileştirmek maksadıyla farklı farklı ayni destekler yapabilmektedirler. Yardımlar içerisinde; erişim kartları, aş fişleri, sağlık hizmetleri ve giyecek destekleri yer almaktadır. Bu tür destekler hem işverenin çalışanlarına sağlamış olduğu sosyal faydalar olarak kabul edilirken hem de vergi mevzuatı kapsamında belli başlı kurallara tabi tutulmaktadır. Çalışanlara sağlanacak olan ayni yardımların, çeşitli tutarları vergi ve sosyal emniyet primi kesintilerine tabi tutulabilir veya muafiyetler uygulanabilir. Desteklerin gerçek biçimde kayıt altına alınması ve bordrolarda gösterilmesi, işverenin kanuni yükümlülüklerini yerine getirmesi açısından mühimdir.

Ayni Yardım Çeşitleri Nelerdir?

Ayni yardımın türleri ve çeşitleri, genellikle mal ya da hizmet biçiminde sağlanan destekler olarak nitelendirilir. işletmeler tarafınca yapılan ayni destekler, verilme amaçlarına ya da süresince farklı isimlerle anılabilir. Kurumsal veya kişisel İşletmelerin en çok yaptığı ayni destek çeşitlerinden kimileri şunlardır:
Bayram ya da tatil öncesi yapılan erzak desteği, çoğunlukla besin desteği, market desteği ya da destek kolisi ismi altında gerçekleştirilir. Gereksinim sahiplerine besin ürünleri içeren paketler ya da market alışveriş kartları takdim edilir.
İşletmeler, çalışanlarına kıyafet desteği yaparak personellerin gereksinimlerini karşılamayı amaçlar. Belli başlı dönemde yapılan kıyafet destekleri, kıyafetler ya da ayakkabılar şeklinde olabilmektedir.
İşletmeler arasında en yaygın olarak yapılan destek türlerinden bir tanesi Ramazan yardımıdır. Ramazan kolisi şeklinde de malum bu destekler, içinde çeşitli gıdaların yer aldığı paketler şeklinde takdim edilir. Marketler tarafınca hazırlanmış olan Ramazan kolileri, farklı içeriklere ve fiyat etiketlerine sahip olabilmektedir.

Ayni Yardım Çeşitlerine örnek;

  • Gıda Yardımı: Temel gıda ürünlerinin (pirinç, un, yağ ve şeker gibi) verilmesi.
  • Tekstil Yardımı: Giyilmiş veya yeni giysilerin, kıyafetlerin bağışlanması.
  • Konaklama Yardımı: Geçici veya temelli barınma gereksinimi olanlara yönelik konut sağlanması veya konaklama maliyetlerinin giderilmesi.
  • Sağlık Yardımı: Tıbbi cihaz, İlaç veya sağlık hizmetlerinin ücretsiz bir şekilde veya düşük maliyetli olacak şekilde sağlanması.
  • Eğitim Yardımı: Kırtasiye sarf malzemeleri, Kitap, okul aidatları gibi eğitim ile alakalı gereksinimlerin sağlanması.
  • Eşya Yardımı: Beyaz eşya veya mobilya gibi lüzumlu olan ev eşyalarının bağışlanması.
  • Hijyen ve Temizlik Malzemeleri Yardımı: şampuan, sabun, diş fırçası vb gibi bireysel bakım ve temizlik ürünlerinin verilmesi.
  • Teknoloji Yardımı: Tablet, Bilgisayar ve internet erişimi gibi teknolojik faaliyetlerde bulunabilecek ihtiyaçların giderilmesi.
  • Ulaşım Yardımı: Toplu taşıma ücretleri veya aylık ulaşım giderlerinin karşılanması.