Şartlı sağlık yardımı, 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi durumunda bulunan ve sosyal güvencesi olmayan ailelerin çocuklarını sağlık kontrolüne göndermeleri ve anne adaylarının hamilelik süresince sağlık kontrolüne gidip, doğumlarını hastanede yapmalarını şart koşan desteğin genel adıdır.
Sağlık ve gebelik başlıklarını kapsayan şartlı sağlık yardımlarına öncelikle anneler ya da 18 yaş üstü aile bireyleri başvurabilir. Şartlı sağlık yardımının amacı toplum sağlığını iyileştirmek ve sağlık hizmetlerine ekonomik şartlardan ötürü erişemeyenlere destek olmaktır. Zorlukları aşmaya yönelikte bir yardım olan şartlı sağlık yardımı devlet veya sosyal hizmet kurumları tarafından sağlanmaktadır.
Şartlı Sağlık Yardımından Kimler Faydalanabilir?
Şartlı sağlık yardımı 0-6 yaş çocukların ve hamile kadınların faydalanması için düzenlenen bir yardımdır. Bu yardıma başvuru yaparken kimlik belgesi gösterilmesi zorunludur. Şartlı sağlık yardımında gebelik dönemi, ilk çocuk ve doğumun hastanede yapılması gibi süreçlerde ödenen yardım miktarı farklıdır. Aile ve sosyal hizmetler bakanlığı belirlenen miktarı iki ayda bir hesaba yatırmaktadır.
Şartlı Sağlık Yardımı Şartları Nelerdir?
3294 sayılı Kanuna göre ihtiyaç sahibi durumundaki ve sosyal güvencesi olmayan ailelere, 0-6 yaş arası çocuklarını sağlık kontrolüne götürmeleri, anne adaylarının da hamilelik sürecinde sağlık kontrolüne gitmeleri için yapılan nakdi yardım, Şartlı sağlık yardımı olarak adlandırılır. Bu nakdi yardımdan faydalanmak için anne adaylarının doğumlarını hastanede yapmaları şartı da bulunmaktadır. Doğrudan anneler adına açılan hesaplara yapılan ödemeler PTT aracılığıyla tahsis edilmektedir.
Şartlı Sağlık yardımı temel olarak Sosyal sigorta kapsamında olmayan aileler için hazırlanmış olan bir destek programı olup, özellikle anne adayları, şartlı Sağlık desteği müracaatı gerçekleştirerek gerekli görülen başvuru koşullarını yerine getirmeleri durumunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafınca sağlanacak olan bu destek programından faydalanabilmektedir.
Şartlı Sağlık Yardımı Başvurusu gerçekleştirmek istemekte olan ailelerin, müracaatta bulunmadan önce müracaat koşullarını bilmeleri ve bu koşulları yerine getirmeleri gereklidir. şartlı Sağlık yardımı müracaat koşulları aşağıda sıralanmıştır:
- Aile içinde hiçbir bireyin sosyal güvencesinin bulunmaması,
- Sağlık Bakanlığı tarafınca belirlenen tarihler içinde periyodik olarak hekim kontrollerine katılım sağlayabilmeleri,
- Müracaatta bulunan annelerin en fazla 9 aylık gebelik sürecinde olmaları,
- Müracaatta bulunan annelerin en fazla 2 aylık lohusalık döneminde olmaları,
- Doğumun hastanede gerçekleştirilmiş veya gerçekleştirilecek olmaları,
- Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma Vakfı mütevelli kurulu tarafınca ailelerin gerçek manada gereksinim sahibi olduğunun tespit edilmiş olmaları,
- Müracaat da bulunacak olan ailelerin, cinsiyet ayrım etmeksizin 0-6 yaş aralığında bir çocuğa sahip olmaları,
- Anne adaylarının hamilelik süresi zarfında düzgün sağlık kontrollerine katılım göstermesi ve gebelik takibini yaptırmaları.
Şartlı Sağlık Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Şartlı Sağlık Yardımı Başvurusu gerçekleştirmeyi istemekte olan aileler, müracaat için gerekli olan koşulları sağladıkları vaziyette il veya ilçelerindeki Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma Vakıflarına müracaat ederek ilgili başvuruyu gerçekleştirebilmektedir. Şartlı Sağlık Desteği Başvurusunu gerçekleştirmek için; Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının yanlarında bulundurulması, başvurunun Anne veya Anne adayı tarafınca yapılması, ikametgah evrağı ile Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma Vakıfları tarafınca sağlanacak olan gereksinim sahibi olduğunu kanıtlayan evrağın da yanında bulundurulması gereklidir. yalnız, şayet anne yoksa, Şartlı Sağlık Yardımı müracaatı babanın kendisi tarafından da veya haneden 18 yaşını doldurmuş reşit bir fert tarafından da gerçekleştirilebilmektedir.
Şartlı Sağlık Yardımının Sağladığı Faydalar
Sağlık hizmetlerine erişimin artması düşük gelirli aileler için oldukça önemlidir. Bu sayede çocukların sağlık kontrolleri düzenli bir şekilde yapılabilir. Doğum öncesi bakım ve gebelikte maddi desteğe ihtiyaç duyan anne adayları için şartlı sağlık yardımının önemi büyüktür. Bu maddi destek sayesinde ailelerin üzerindeki yük bir nebze de olsa ortadan kalkmaktadır. Sağlık harcamaları aile bütçesini olumsuz etkileyebilir. Şartlı sağlık yardımı ekonomik açıdan ailelere kolaylık sağlamaktadır.
Kadın ve çocuk sağlığının desteklenmesinde de şartlı sağlık yardımı büyük rol oynar. Gebelik döneminde annelere sağlanan maddi destek bebeklerin hayata daha sağlıklı başlangıç yapmasını sağlamaktadır. Maddi kaygılar yeni doğum yapan annede strese sebep olmaktadır. Bu kaygının ortadan kalkması anne ve bebek sağlığını olumlu etkilemektedir. Toplumsal eşitsizliğin azalmasına destek olan şartlı sağlık yardımı, yaşam kalitesini artıran maddi bir destektir.
Kadın sağlığı ve doğum süreci için de büyük önem taşıyan bu maddi destek, gebelik döneminde sağlık hizmetlerine erişmek de zorlanan kişilere kolaylık sağlamaktadır. Doğum öncesi komplikasyonlarla karşılaşma riskine karşı anne ve bebek sağlığını desteklemek için şartlı sağlık yardımı çok önemlidir. Şartlı sağlık yardımı sayesinde toplumda sağlık eşitsizlikleri minimuma iner ve dezavantajlı olan gelir gruplarının yaşam kalitesi artar. Sosyal yardımlar toplumda maddi dengenin sağlanmasını kolaylaştırmaktadır. Şartlı Sağlık Yardımının kapsadığı kişiler gerekli belgelerle başvuruda bulunarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen zamanlarda maddi yardımlarını almaktadır.